Schrijver Malcolm Gladwell kan zich de eerste keer dat hij frietjes van McDonald’s at nog goed herinneren.
“Heb je ooit gezien hoe een puppy sneeuw ontdekt?” vertelt hij in een aflevering van zijn podcast Revisionist History. “Zo heb ik dat ervaren. Een reepje aardappel, knapperig aan de buitenkant, maar zijdezacht van binnen. Op dat moment heb ik mijn hart verpand aan McDonald’s.”
Helaas voor Gladwell kent dit liefdesverhaal geen goed einde. McDonald’s heeft zijn hart gebroken, zegt hij in de podcast. De frietjes smaken niet meer zo goed als vroeger.
Gladwell zocht uit wat er is veranderd bij de fastfoodketen en ontdekte dat McDonald’s in 1992 de receptuur van de frietjes heeft aangepast. Frituren gebeurde voortaan in plantaardige olie, niet meer in rundervet.
“Als je er dieper induikt, kom je tot de conclusie dat dit een ingrijpende verandering is”, legt Gladwell uit. “Het is niet als met een gebakken ei, waarbij het niet uitmaakt waar je het in bakt. Een gebakken ei is een gebakken ei. Een frietje is een combinatie van een aardappel en een bakproduct. Datgene waar je het in frituurt wordt onderdeel van de friet.”
Dierlijk vs. plantaardig vet
Dierlijk vet heeft een veel rijkere smaak dan plantaardig vet, maar McDonald's deed het in de ban omdat het vooral bestaat uit verzadigde vetten en transvetzuren die het cholesterolgehalte verhogen. Dat verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, bleek uit diverse onderzoeken. Plantaardige oliën bevatten meer onverzadigde vetzuren en zijn dus gezonder.
"Plantaardige vetten zijn meestal een betere keuze dan dierlijke vetten", schrijft het Voedingscentrum op hun website. "Kokosvet en plantaardige margarine in een wikkel vormen een uitzondering op deze regel."
McDonald's frituurt in Nederland de aardappel in een mengsel van zonnebloem- en raapzaadolie. "Wij gebruiken frituurolie met maximaal 1,5 procent transvet. We controleren en filteren de olie elke dag en vernieuwen deze regelmatig", aldus de fastfoodketen.
Dus Malcolm: McDonald's heeft de frietjes dan wel minder lekker gemaakt, ze zijn wel iets gezonder.